Операція «навігація». Чому навігація по веб-сайту - найважливіший аспект його дизайну

Операція «навігація». Чому навігація по веб-сайту - найважливіший аспект його дизайну

Мета вашого сайту - спілкуватися з вашими клієнтами так само ефективно, як якщо б вони розмовляли з вами безпосередньо. Ваш сайт - це ваша вітрина, продавець, маркетолог і ваш найсильніший цифровий актив. І він не зможе виконати жодну з цих функцій без інтуїтивно зрозумілій навігації.

У цьому блозі ми коротко розповімо про основні типи навігації і найпоширеніші помилки, які краще уникати.

 

Чому це важливо

 

Основна мета навігації на вашому сайті - полегшити відвідувачеві пошук інформації. З точки зору бізнесу, правильна навігація по сайту допомагає вашим відвідувачам приймати рішення. Побудувавши правильне меню і інтерфейс в цілому, ви будете краще контролювати процес покупки в вашому інтернет-магазині, вибирати як, коли і який контент показувати відвідувачам, вести їх за потрібними для досягнення ваших бізнес-цілей маршрутами.

Якісна навігація дуже важлива для SEO. Google та інші пошукові системи рейтингують сторінки по безлічі показників, найважливіший з яких - взаємодія і поведінку користувача на вашому сайті. Якщо відвідувач сайту не зможе швидко знайти на сайті те, що він запитував в пошуковій системі, швидше за все він піде до конкурентів. І навпаки, знайшовши те, що потрібно, він проведе на вашому сайті більше часу.

Показник відмов, час сесії і глибина переглядів сайту - одні з головних індикаторів ефективності роботи будь-якого сайту. Погана навігація може сформувати у вашого потенційного клієнта погане враження і негативний досвід від перебування на сайті, а це може безпосередньо вплинути на вашу прибуток.

 

Основні типи навігації

 

Тепер, коли ми переконалися у важливості навігації, давайте розглянемо її найбільш поширені типи, які ви можете використовувати на своєму сайті.

 

  • Прокрутка / натискання (скролінг / клік)
  • Меню і підменю (класичне меню)
  • Іконки, зображення і кнопки
  • Посилання в контенті сторінки (перелінковка)

 

Прокрутка на перший погляд може здатися способом перегляду інформації на сайті, поведінкою, а не формою навігації. Але дуже часто саме вона визначає вибір дизайну при відображенні контенту вашого сайту. Найяскравіший приклад - популярні нині односторінкові сайти (Лендінзі). Основна причина популярності - сенсорний інтерфейс смартфонів і планшетів. Ключове завдання в цьому типі навігації - правильно визначитися, яка інформація буде доступна користувачеві при прокручуванні вниз по основній сторінці, а яка - відображатися при натисканні пункту короткого (!) Меню або по кнопці.

 

Класичне ієрархічне меню - це, ймовірно, перший тип навігації по сайту, який приходить на розум більшості людей. Як правило, воно передбачає структурну навігацію - допомагає користувачеві переміщатися вгору і вниз по всій ієрархії вашого сайту.

Верхнє і бічне меню, що розкриваються списки, карусель або контент з бічної прокруткою, а також меню зони великого пальця (для мобільного / сенсорної версії сайту) є одними з найпопулярніших, і такими, якими більшість інтернет-користувачів звикли користуватися. Тип меню, який вам краще використовувати на своєму веб-сайті, і то, де ви їх розміщуєте, повністю залежить від обсягу інформації, вашої цільової аудиторії і ваших цілей.

 

Іконки, зображення і кнопки також є надзвичайно популярними формами навігації. Клікабельні зображення часто використовуються на цільових сторінках. Вони привабливі і зручні при навігації на мобільних пристроях (якщо ви коли-небудь намагалися натиснути на посилання в дрібному тексті на сторінці під час серфінгу по телефону і опинилися на неправильній сторінці, ви розумієте, про що ми).

Кнопки дозволяють виділити потрібну для вас інформацію, підштовхнути користувача перейти на потрібну сторінку, розставити акценти.

Нарешті, іконки - один з найбільш універсальних типів навігації. Більшість користувачів Інтернету розуміють, що значок шестерінки містить настройки, а значок кошика веде на сторінку оформлення замовлення. Іконки - це універсальні інструменти навігації, які допомагають відвідувачам швидко зорієнтуватися на вашому сайті.

 

Посилання в тексті, перехресні посилання, рекомендації - це стандартна форма навігації, яка не вимагає великих зусиль з вашого боку. Вони допомагають користувачам переміщатися вглиб вашого сайту. Одним з поширених застосувань є асоціативна навігація: «якщо вам подобається цей контент, натисніть, щоб переглянути цей схожий контент». Сюди ж відноситься зміст, зовнішні посилання на інші ресурси і перенаправлення на інші цільові сторінки або вміст сайту

 

 

Типові помилки і фейлів навігації сайту

 

Нам в Laconic Design часто доводиться виправляти чужі помилки, проводячи редизайн сайтів. Тому ми вирішили виділити ТОП-5 найбільш поширених помилок в навігації сайту:

 

  • незрозуміла навігація. Меню взагалі відсутнє як таке, що не ідентифікується на сторінці, або його пункти не відповідають адресами призначення. Викликає посмішку, але, на жаль, буває не до сміху;
  • занадто багато меню на сторінці - наслідки неправильного структурування інформації, її зайвого дроблення і деталізації. Заважає користувачеві визначитися з наступним кроком;
  • переобтяжене меню - перегукується з попереднім пунктом, але пов'язано більше з незручністю сприйняття;
  • мета не ясна - призначення пункту меню повинно бути зрозумілим і відповідає меті. Тобто кнопка «купити» повинна вести на сторінку оформлення замовлення, а не куди-небудь ще;
  • відсутність зручної мобільної версії сайту (і меню). Дуже критична в нинішніх умовах і дуже поширена помилка.

 

Підкреслимо, мета якісної навігації - допомогти людям швидко і легко знайти рішення проблеми або потреби, які привели їх на ваш сайт.

 

Сподобався проєкт?зв’яжіться з нами
Маєте ідею проєкту?
Заповніть форму
наш менеджер зв’яжеться з вами найближчим часом