П'ять практичних порад для розробки правильного бізнес-сайту

П'ять практичних порад для розробки правильного бізнес-сайту

 

Якось один з клієнтів замовив нам розробку сайту для продажу онлайн-послуг юридичного консультанта. Ідея досить проста. Люди, яким потрібна нескладна консультація загального характеру, задають письмовий питання через спеціальну форму на сайті і отримують відповідь на нього. При необхідності вони можуть замовити відео консультацію і т.п.

 

Витрат на такий проект мінімум: сайт і його розкрутка. Замовник розраховував, що низька собівартість дозволить знизити ціну послуги та залучити клієнтів, яким не по кишені індивідуальна очна консультація.

 

Але, на жаль, ця ідея так і залишилася нереалізованою.

 

 

Справа в тому, що її автор погано уявляв собі, як саме буде працювати його бізнес. Наприклад, які люди можуть стати клієнтами? Які питання переважно можуть їх цікавити? Чи впорається він сам з безліччю дешевих замовлень або доведеться наймати ще кого-то, що, природно, збільшить собівартість послуг. В результаті замовник не зміг скласти технічне завдання (ТЗ) для розробників сайту.

 

Головна причина, по якій нічого не вийшло, - відсутність чіткого уявлення про те, що саме він може запропонувати і кому це може бути потрібно.

 

Як правило, більшості людей, яким вперше знадобився сайт для бізнесу, досить складно зрозуміти, яким саме він має бути. І тим більше, що треба зробити, щоб отримати ефективний інструмент для бізнесу, а не одну з незліченних мертвих інтернет-сторінок.

 

Безумовно дуже важливо, як ваш сайт буде виглядати, наскільки модні кольори, стилі, шрифти і образотворчі прийоми там будуть використані. Але все ж головне, без чого неможливо створити правильний бізнес-сайт - продумане до дрібниць унікальне бізнес-пропозицію. Саме від нього відштовхуються розробники, дизайнери, тестувальники і все-все-все, хто так чи інакше бере участь в розробці

 

 

Отже, які умови необхідні, щоб скласти грамотне ТЗ і розробити правильний бізнес-сайт?

 

Замовнику необхідно чітко уявляти, як виглядає його унікальне бізнес-пропозицію: який саме товар або послуги і в якому вигляді він може запропонувати їх ринку; хто саме може стати клієнтом; на яку кількість клієнтів він може розраховувати; скількох зможе обслужити і т.п.

 

Якщо такого бачення немає, то можна звернутися за допомогою до професійних маркетологам з агентств, що займаються розробкою сайтів. Такі фахівці є і у нас в Laconic Design. Вони допомагають клієнту заповнити прогалини і сформувати остаточну бачення унікального бізнес-пропозиції. Далі менеджери допоможуть клієнту скласти ТЗ, що підходить під поставлені завдання.

 

Проектна команда, яка працює над сайтом, виходячи з ТЗ, повинна виникнути в тонкощі бізнесу замовника, особливості та потреби кола його клієнтів, і підібрати підходящу форму подачі інформації на сайті і інструменти для комунікації клієнта з компанією.

 

Кінцевий продукт, тобто сайт, починаючи з головної сторінки повинен давати чітке уявлення про компанію, товари або послуги, які вона продає, а також про її конкурентні переваги (знижки, унікальні пропозиції і т.п.)

 

Всі елементи сайту, починаючи від структури і закінчуючи дизайнерським рішенням, повинні бути зручні і прості у використанні, тобто повинна бути висока usability.

 

Тільки після вирішення чотирьох перерахованих вище завдань можна приступати до розробки зовнішнього вигляду сайту, тобто добірці квітів, шрифтів, графічних рішень і т.п.

 

 

Виконавши всі п'ять умов саме в такій послідовності, можна розраховувати, що кінцевий продукт буде максимально відповідати цілям, які ставить перед собою власник сайту.

 

Ми, агентство Laconic design, бажаємо всім, хто вперше береться за створення свого сайту, придбати максимум корисного досвіду і домогтися поставленої мети. І запрошуємо всіх бажаючих читати в нашому блозі практичні рекомендації та розповіді про сучасні тенденції веб-дизайну і не тільки.

 

 

 

 

 

 

Сподобався проєкт?зв’яжіться з нами
Маєте ідею проєкту?
Заповніть форму
наш менеджер зв’яжеться з вами найближчим часом